Ostatnie wydarzenia

UCHWAŁA RADY POWIATOWEJ SOJUSZU LEWICY DEMOKRATYCZNEJ W KWIDZYNIE Z DNIA 21 MAJA 2015 ROKU

dodano 2015-05-22 14:09 w kategorii: Powiatowe

Rada Powiatowa SLD w Kwidzynie, obradująca w dniu 21 maja 2015 roku z udziałem przewodniczących kół i członków Komisji Rewizyjnej dokonała analizy przebiegu i oceny wyników I tury wyborów prezydenckich oraz sytuacji przed II turą.. Wysłuchała sprawozdania przewodniczącego Jerzego Śniega z jego udziału w posiedzeniach władz wojewódzkich i krajowych partii oraz toczących się na tych szczeblach dyskusji i dokonywanych ocen sytuacji polskiej lewicy. Podjęto również przygotowania do planowanych na październik br. wyborów parlamentarnych. W dyskusji głos zabierali: Tomasz Madej, Roman Falba, Jerzy Wierzbicki, Włodzimierz Dawidowski, Antoni Wejnert, Antoni Barganowski i Ryszard Jaranowski. Nie zabrakło głosów krytycznych i pełnych troski o przyszłość polskiej lewicy.  Podkreślano potrzebę natychmiastowego zaprzestania jałowych sporów i rozgrywek personalnych na szczeblu krajowym. Akcentowano , będącą potrzebą chwili konieczność zwarcia szeregów,, połączenia wszystkich sił i i pełnej mobilizacji członków i sympatyków SLD w celu niedopuszczenia do zdominowania polskiej sceny politycznej przez dwie formacje prawicowe – centrową PO i populistyczno – zaściankowy PiS. Podkreślano potrzebę jedności i włączenia się wszystkich do walki o dotarcie z naszym programem do jak najszerszego kręgu wyborców i pozyskania ich poparcia w nadchodzących wyborach, przed którymi ostra kampania polityczna zacznie się już w czerwcu. Na wniosek Jerzego Śniega zebrani jednogłośnie przyjęli projekt uchwały apelującej o jedność i wspólne zdecydowane działanie wszystkich partii, organizacji i stowarzyszeń lewicowych, gdyż tylko taka aktywna postawa pozwoli przełamać dotychczasową niekorzystną passę i uzyskać dobry wynik wyborczy.

UCHWAŁA RADY POWIATOWEJ

SOJUSZU LEWICY DEMOKRATYCZNEJ
W KWIDZYNIE Z DNIA 21 MAJA 2015 ROKU

My, członkowie Rady Powiatowej SLD w Kwidzynie zwracamy się do wszystkich członków i sympatyków naszej partii, do wszystkich organizacji i stowarzyszeń lewicowych o zaprzestanie działań prowadzących do rozbicia jedności, powstania chaosu i dezorganizacji w naszych szeregach. Uważamy, że wszelkie publiczne wystąpienia i działania rozbijające jedność naszej partii są bardzo niebezpieczne, osłabiają możliwości naszego dotarcia do różnych grup społecznych i skuteczność pozyskania ich poparcia dla naszego programu oraz naszych kandydatów w nadchodzących wyborach do Sejmu i Senatu RP. Apelujemy do wszystkich wojewódzkich, powiatowych, miejskich i gminnych organizacji i kół SLD, do wszystkich naszych sympatyków o zachowanie jedności, spokoju, o mobilizację i aktywność.

Uczyńmy wszystko aby przywrócić poparcie społeczne dla naszej partii, gdyż będzie to korzystne dla Polski i wszystkich jej obywateli.

Rada Powiatowa SLD w Kwidzynie